logo
logo
zdjęcie

Zdjęcie: Ewa Sądej/ Nasz Dziennik

Drób najsmaczniejszy jesienią

Wtorek, 19 listopada 2013 (10:00)

Wpis Małgorzaty Marszelewskiej opublikowany na blogAID

 

W sarmackich czasach zajadano się półgęskami tuczonymi grochem, bobem i kluskami. Wiele radości dawał też upojony gorzałką kapłon. Dziś przepisy mamy nie mniej wyszukane – pisze autor artykułu w jednym z czasopism kulinarnych. Krzepiące potrawy z drobiu znane są od dawna, choć dziś kunszt ich przyrządzania nieco podupadł. Warto więc przypomnieć sobie tę sztukę. Jeśli tylko możemy sobie na to pozwolić, doceńmy hodowle z wiejskich gospodarstw. Kury, kaczki czy gęsi, choć i tak kończą w piekarniku, jednak ich mięso jest po prostu smaczne. A gdybyśmy tak zaprzyjaźnili się z myśliwym? Podobno Polska dzikim ptactwem stoi, grzechem by było nie skorzystać z tych dobrodziejstw natury. W ostateczności spróbujmy, dzięki odpowiednim przyprawom, wyczarować coś dobrego z drobiu ogólnie dostępnego w handlu. Oto kilka propozycji.

Kaczka pieczona na dziko: 1,6 kg piersi lub udek kaczki; 3 łyżki oleju; 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina; 6 ziaren świeżo zmielonego pieprzu; 15 ziaren jałowca zgniecionych w moździeżu; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka cukru; sól czosnkowa. Składniki marynaty: 1/2 szkl. czerwonego octu winnego; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 4 goździki. Przygotować marynatę: 4 szkl. wody zagotować z octem i przyprawami. Oczyszczone i umyte mięso kaczki włożyć do wrzącej marynaty, zagotować, wyjąć i osączyć. Olej wymieszać z solą czosnkową, pieprzem, jałowcem, majerankiem i posmarować mięso. Początkowo piec w piekarniku nagrzanym do temp. 240 stopni C, a po 10 minutach zmniejszyć temp. do 190 stopni C i piec jeszcze 40 minut. Gdy mięso zacznie się rumienić, polewać je winem, a następnie sosem powstałym podczas pieczenia. Na kilka minut przed końcem posypać cukrem i polać resztą wina, tak aby powstała rumiana skarmelizowana skorupka. Kaczkę podawać z frytkami, ziemniakami z wody, ryżem lub kaszą perłową ugotowaną na sypko oraz z dowolną sałatą.

Kurczak pieczony z pomarańczą: 1 kurczak (ok. 1,2 kg); 2 pomarańcze (30 dkg); 3 goździki; 1 łyżeczka estragonu; sól. Wykonanie: Kurczaka oczyścić i umyć. Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Kurczaka skropić sokiem pomarańczowym w środku i na wierzchu, oprószyć estragonem wymieszanym z solą i na 1 godz. włożyć do lodówki. Pozostałą pomarańczę naszpikować goździkami. Tuszkę nadziać pomarańczą, spiąć wykałaczkami lub szpilką do mięs, starannie owinąć folią aluminiową i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Następnie rozchylić folię, piec mięso jeszcze 15 minut, aby się zrumieniło. Z upieczonego kurczaka usunąć folię i wyjąć pomarańczę (owoc obrać i podzielić na cząstki). Kurczaka pokroić na porcje. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, cząstkami pomarańczy i sałatą.

Potrawka z kurczaka: 60 dkg piersi z kurczaka ugotowanej w wywarze warzywnym; 20 dkg pieczarek; 1 ugotowana marchewka; 1 puszka szparagów (43 dkg); 2 szkl. sosu beszamelowego; 1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry; 2 łyżki natki pietruszki; sól i pieprz do smaku. Wykonanie tej potrawy jest następujące: szparagi osączyć i pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Marchew pokroić w drobną kostkę. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki i gotować w wywarze 10 minut. Mięso razem z pieczarkami włożyć do sosu beszamelowego, przyprawić curry i dusić 10 minut. Potrawkę doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze szparagami i marchewką. Podawać posypaną natką pietruszki z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!

PS Kaczka pieczona na dziko jest pyszna z sosem wiśniowym, który możemy przyrządzić (wpis z 8.11.13.) i podać w sosjerce.

NaszDziennik.pl