zdjecie

(A. Kulesza)

Przepisy Siostry Terest z audycji "Porady kulinarne" z 20 czerwca 2012 r.

Mus truskawkowy

Składniki:
• 5 kg truskawek
• 1 szklanka cukru

Wykonanie:
Umyte truskawki zmiksować z cukrem i wlać do pudełek po lodach. Zamrozić. Mus truskawkowy można wykorzystać do ciast i lodów.

 

Koktajl truskawkowy

Składniki:
• 1 kg truskawek
• 1 litr kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki
• 2-4 dojrzałe banany

Wykonanie:
Truskawki zmiksować z bananami, dodać kefir, zsiadłe mleko lub maślankę i wymieszać.

 

Pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z truskawkami

Składniki:
• 6 szklanek mąki pszennej
• 2 kostki masła
• 10 dag drożdży
• 1 szklanka śmietany 18-procentowej
• 3 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• aromat waniliowy
• truskawki

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do mąki, połączyć z pozostałymi składnikami, wyrobić ciasto. Przygotować truskawki – umyć, odszypułkować. Ciasto rozwałkować i wykroić krążki. Na każdy krążek położyć truskawkę i skleić brzegi, tak aby powstały pierogi. Ułożyć na papierze do pieczenia lub bezpośrednio na blaszce posmarowanej tłuszczem. Każdy pierożek posmarować jajkiem. Piec około 15 minut w temp. 180 st. C.

 

Babeczki deserowe bez pieczenia

Składniki:
• 1 kg truskawek
• 1 mały jogurt naturalny
• 2 galaretki truskawkowe
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżka żelatyny
• 1 szklanka gorącej wody
• herbatniki
• bita śmietana w sprayu

Wykonanie:
Truskawki umyć, odszypułkować i włożyć do wysokiego naczynia, wsypać cukier. Dwie galaretki i łyżkę żelatyny wsypać do garnuszka i zalać szklanką gorącej wody. Mieszać, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlać do naczynia z truskawkami i cukrem. Zmiksować wszystko dokładnie, aby zrobiła się jednolita masa, dodać jogurt. Masę rozlać w małe kompotierki lub foremki do babeczek lub muffinek. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aby stężały. Babeczki przed podaniem wyjąć z foremek. Serwować schłodzone, położone na herbatniku, udekorowane całą truskawką i kleksem bitej śmietany.

 

Torcik truskawkowy

Składniki:
• 6 jajek
• 4 łyżki cukru
• 6 łyżek mąki pszennej
• 2 kg truskawek
• 1 szklanka cukru
• 3 galaretki truskawkowe
• 2 łyżki żelatyny
• 1/2 litra wrzącej wody

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę, cały czas ubijając, dodawać cukier, żółtka i mąkę. Piec do 30 minut w temp. 180 st. C. Po wystygnięciu przekroić biszkopt na pół.
Galaretki i żelatynę wsypać do garnuszka i zalać wrzątkiem. Wlać do przygotowanych truskawek. Zasypać cukrem i zmiksować na masę. Mus truskawkowy wylać na połowę biszkoptu, aby wsiąkł w ciasto, i przykryć drugą połową. Wstawić do lodówki. Po stężeniu udekorować bitą śmietaną i całymi truskawkami.