Pieczony pasztet z królika

Składniki:

  • 1 królik (do 2 kg)
  • 250 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 suche kajzerki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych lub pestek dyni
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • po 1 łyżeczce imbiru, kardamonu, rozmarynu, oregano
  • 1 łyżka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta szałwii suszonej i tymianku
  • ewentualnie pół szklanki bulionu lub białego wina


Wykonanie:

Królika umyć, oczyścić, podzielić na porcje, włożyć do niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego oraz 1 łyżeczką soli, ugotować. Przełożyć mięso do miski. Gdy ostygnie, oddzielić od kości. Mięso z łopatki i boczek pokroić w paski i usmażyć na patelni z pokrojoną w ćwiartki cebulą i czosnkiem. Gdy mięso się zarumieni, polać bulionem, przyprawić imbirem, kardamonem, rozmarynem, oregano, szałwią, tymiankiem i dusić pod przykryciem około pół godziny. Pod koniec dodać kajzerki, by się namoczyły w tym wywarze. Zestawić z ognia do wystygnięcia. Mięso z królika i uduszone mięso z łopatki z boczkiem, cebulą, czosnkiem i kajzerkami zemleć w maszynce dwa, trzy razy. Do zmielonego mięsa dodać jajka, pozostałą sói pieprz do smaku, pokruszone orzeszki i wymieszać. Gdyby całość była zbyt gęsta, można dodać pół szklanki wywaru lub białego wina. Blachę tzw. keksówkę wyłożyć papierem lub folią aluminiową i wlać przygotowany pasztet. Piec ok. 70 minut w temp. 150 st. Celsjusza. Ostudzony pasztet serwować z żurawiną lub borówkami.