Przepisy siostry Teresy z audycji "Porady kulinarne"

Kasza żółta z grzybami

Składniki: • szklanka kaszy jaglanej • 2 szklanki wody • 10 dag tartego żółtego sera • 40 dag grzybów leśnych lub pieczarek • 2 cebule • olej do smażenia • szklanka śmietany 18-procentowej • sól, pieprz do smaku • pokrojona natka pietruszki

Wykonanie:
Kaszę opłukać i ugotować. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Grzyby pokroić i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać grzyby i podsmażyć. Dodać przyprawy i śmietanę, zmniejszyć ogień. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Wyłożyć połowę kaszy na dno, następnie sos. Na wierzch ponownie połowę kaszy oraz ser żółty, zapiekać w temp. 170 st. C przez 20 minut.

 

Kotlety ryżowe z pokrzywą

Składniki: • szklanka ryżu • 2,5 szklanki wody • 2 cebule • łyżka czosnku niedźwiedziego • 2 szklanki pokrojonych pokrzyw • 4 łyżki oleju • 4 duże pieczarki • 3 jajka • kasza manna do zagęszczenia • sól • imbir • kurkuma do smaku

Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko, ostudzić, wsypać do miski, cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na gorący olej i smażyć. Dodać drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i cebula się usmażą, włożyć pokrojone pokrzywy. Chwilę potrzymać na ogniu, zamieszać i przełożyć do miski z ryżem, odstawić do przestygnięcia. Dodać jajka i wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki kaszy manny, wymieszać i formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i piec na gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Kotlety można ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut. Podawać gorące, na przykład z sałatką z drobno pokrojonego ogórka kiszonego, cebuli, papryki i szczypiorku, doprawioną olejem, solą, sokiem z cytryny i pieprzem.

 

Omlet francuski z pokrzywą na śniadanie

Składniki: • 5 jajek na dużą patelnię • łyżka mąki • szklanka pokrojonych pokrzyw lub szczypiorku • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki mleka

Wykonanie:
Na patelnię wlać 3-4 łyżki oleju. Żółtka wymieszać z mąką, mlekiem, solą i pieprzem, białka ubić na sztywno, połączyć z masą i wylać na gorący olej. Przykryć na chwilę, później wsypać pokrojoną pokrzywę lub szczypiorek. Gdy omlet się zetnie, drewnianym widelcem pokroić go na 4 części.

 

Babeczki z serem żółtym

Składniki: • szklanka mąki pszennej • łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany lub maślanki • jajko • 2 łyżki oleju • pół papryki zielonej, pół czerwonej • 2 plastry sera żółtego • pół łyżeczki imbiru • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i imbirem, widelcem rozbić jajko, dodać maślankę i olej, wszystko wymieszać. Dodać pokrojone paprykę i czosnek, wymieszać. Dodać pokrojony w kawałki ser. Włożyć do silikonowych foremek. Piec w temp. 180-190 st. C.

 

Zupa gulaszowa

Składniki: • 30 dag wołowiny • 4 ziemniaki • 30 dag dyni bez skóry • 2 cebule • 1 papryka zielona i 1 czerwona • 4 pomidory • łyżeczka imbiru • pół łyżeczki kminku • łyżeczka suszonych warzyw, kurkuma • 2 l wody • olej do smażenia • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Mięso pokrojone w kostkę smażyć na oleju na złoty kolor, dodać pokrojoną cebulę, obrane pomidory i paprykę pokrojone w kostkę. Przełożyć wszystko do większego garnka, do gorącej wody, i gotować do 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodać dynię, ziemniaki i przyprawy. Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.